Friday, November 19, 2010

Tasbih dan Zikir

Sebenarnya sejak kecil aku memang suka sangat masak.Tak tahulah kenapa, mungkin sebab aku anak yang sulung atau sebab aku 'perempuan melayu terakhir' kut (cewah!!! perasanlah pulok!).Aku ingat lagi kerana terlalu suka makan kek, sewaktu umur ku 9 tahun dah pandai masak kek sendiri tapi aku telah besarkan api hingga hangus menyebabkan emak aku melenting marah.Manataknya disebabkan hangus, aku sorang yang makan. Kelakornya!.Lepas form 3 hajat hati nak masuk sekolah vakasional nak ambil course bakery tapi entah mamat mana yang memang admire sakan kat aku bila dengar aku ambil borang terus dia pun terhegeh-hegeh sama (cerita lama, hubby ku sayang jangan jealous lak!) terus aku tak jadi.Lepas spm pula aku dapat offer bidang perhotelan di ITM (sekarang UITM) tapi arwah bapa aku tak bagi sebab takut nanti syubahat belajar hidang air arak ( wallahualam, aku pun tak tahu mana arwah bapa aku dapat sumber ini).Tapi sebagai anak yang tak mahu derhaka pada bapanya aku akur. At last sekarang aku tercapailah juga cita-cita dengan menjadi isteri dan umi pada anak-anak. So inilah kerja ku Chef lantikan sepanjang hayat.

Apa yang ingin ku kongsikan disini ialah setiap kali masak sentiasalah berzikir dengan nama-nama Allah dan kalimah Allah. Sesungguh makanan yang dimasak oleh air tangan kita sendiri akan mengalir disetiap urat nadi anak-anakku. Sekiranya baik makanan yang dihidangkan makan baiklah jadi anak kita begitu juga sebaliknya. Dan masakan kita jugalah tarikan dan pengikat kasih sayang antara kita dan suami serta anak-anak.Wallahualam






Rendang Pedas Perak (Daging)




















Rendang Pedas ini kesukaan anak-anakku.Adikku kak ngah selalu puji katanya rendang yang aku masak sedap. Oleh kerana suka sangat masakan ku, kak ngah sanggup keluar duit belanja minta aku masakkan rendang ayam untuk 'open house' rumahnya hari raya aidil fitri baru-baru ini.Terima kasih, kak ngah tahun depan orderlah lagi dari yong ini, bolehlah simpan duit sikit-sikit hajat hati nak sangat buat umrah dengan kak ngah insyaallah. Yong doakan bisnes kak ngah akan lebih berjaya, dapat projek besar2.Bolehlah yong tumpang senang. Amin.


Bahan-bahannya


1 kg daging

15 ulas bawang kecil merah

2 titik serai

2 inci halia

2 inci lengkuas

2 biji kelapa (diambil santan)

3 sudu besar kerisik

1 helai daun kunyit

4 sudu besar cili boh


cara


Daging dipotong kecil


bawang merah, lengkuas, serai halia, cili boh diblender bersama hingga lumat


Sediakan kuali yang sederhana besar, masukkan daging dan semua bahan yang diblender.Masukkan santan dan sedikit kunyit (untuk dapatkan warna menarik pada rendang)


Masak hingga hampir pekat dan daging empuk.Tutupkan kuali supaya ia lebih menjimatkan masa dan gas.


Hampir pekat letakkan kerisik, daun kunyit, garam dan sedikit gula (ikut suka) biasanya ayu tambah sedikit gula merah (lagi ummph!!)


tips : kalau nak lagi lemak letakkan buah keras tapi hati-hati takut tercirit pula.



Untuk mereka yang tidak punya masa untuk masak order saja dengan saya


Rendang Daging untuk 1 kg - RM60


Rendang Ayam untuk 1 ekor - RM50



Thursday, November 18, 2010

Chocholate Oreo with Edible Image








































































































































Hari ini, aku nak kongsi buat coklat dengan tampalan gambar edible image.Kos untuk buat coklat ini 'not bad' lah juga. tambahan pula lepas raya puasa ini semua barang dalam kedai bakery naik. coklat beryl's yang selalu aku beli harganya RM 11.50 tapi dah naik ke RM12.90. Ada juga yang guna jenama selbourn (kalau tak silap spellingnya) lagi mahal harganya tapi cepat beku kata kawan tak perlu masuk dalam fridge.
























Sebenarnya aku tak pernah attend course untuk buat choc.ini sebab kedekut duit kut, tak juga yang sebenarnya tak cukup modal.Boleh tahanlah harganya dalam rate RM250 tapi berbaloi-baloi banyak tips & ilmu coklat yang dipelajari. So untuk ibu2 seperti sahabat aku Azian Alias yang letih dengan rayuan anaknya kerana kempunan tak puas makan dengan choc yang dibelinya dari aku maka aku berkongsi resepi dengan anda semua. Berbelanjalah lebih sikit dan buatlah sendiri untuk anak2 dan suami supaya mereka akan ingat anda bila anda tua esok bahawa ibunya walau susah macamanapun akan memenuhi juga hasrat anak yang tersayang.
























Antara bahan-bahanya ialah
























Talam Cendol & Seri Muka Pandan

Talam Cendol & Seri Muka Pandan

4 kotak kuih talam ini di order oleh sahabat niaga ku Fazlin yang tinggal di Jenaris, Kajang untuk tetamu kateringnya di TM Telekom.Thanks lin,

Harga sekotak cuma RM25 ada 56 potong. Lemak dan sedap

Pesanan boleh dibuat melalui email @ telefon terus 3 hari sebelum diambil.







Hidangan Hari ke 2 Hari Raya Aidil Adha 2010

MAKARONI BAKAR





Bahan-bahannya :
I bungkus makaroni (500gm)
1 tin kecil tomato puree (lebih kurang 5 sudu makan)
1 sudu besar cili boh
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
Fish ball (ikut suka nak letak ayam,udang ke @ daging)
5 biji telor ayam
100gm cheese (ikut suka,nak sedap banyak pun tak apa)
daun sup/bawang
bawang goreng
oregano
Cara :
Rebuskan makaroni hingga lembut. Toskan dan letak tepi.
Tumiskan dalam kuali bawang merah, bawang putih hingga naik bau.
Masukkan cili boh hingga garing & naik minyak baru masukkan sos tiram, sos cili, sos tomato.
Masukkan pula sedikit garam & gula. Kemudian masukkan makaroni & fish ball
Goreng & gaul sebati macam masak mee goreng.
Dah samarata masukkan dalam tray macam dalam gambar atas, ratakan.
Letakkan telor yang telah dipukul dan taburkan cheese serta oregano.
Masukkan dalam oven dengan suhu 130 selama 25 minit.
Hidangkan ditaburkan dengan daun sup & bawang goreng
Sedap sangat, anak2 suka. Tapi hubby tak gemo lah pula katanya macam tiub tayar.Nak buat camne...nasib baik dia kerja hari ini, kalau tak kena masak dua menu le jawabnya.
Selamat mencuba....




Hari Raya Aidil Adha 2010

Hari ini tak tahulah dah 2 kali aku cuba update blog bila nak posting tiba-tiba hilang. Huh! betul2 menguji kesabaran aku ni. Sebenarnya dah lama aku tak update blog ini.Sibuk kena siapkan tempahan dan melayan anak-anak yang akan menghadapi peperiksaan akhir tahun.Sebagai ibu itulah tugas yang perlu aku lakukan dengan terbaik.

Sempena dengan Hari Aidil Adha yang ke2 ini ingin aku kongsikan bersama artikel yang ku pinjam dari blog yang selalu aku singgah demi melepaskan rindu pada bumi Mekah yang pernah kukunjungi tahun lepas sebagai tetamu Allah.

"One young academically excellent person went to apply for a managerial position in a big company. He passed the first interview; the director did the last interview, made the last decision. The director discovered from the CV, that the youth's academic result is excellent all the way, from the secondary school until the postgraduate research, never has a year he did not score.
The director asked, "Did you obtain any scholarship in school?" and the youth answered "none".
The director asked, “Is it your father pay for your school fees?" the youth answered, my father passed away when I was one year old, it is my mother who paid for my school fees.
The director asked, " Where did your mother worked?" the youth answered, my mother worked as cloth cleaner.
The director requested the youth to show his hand, the youth showed a pair of hand that is smooth and perfect to the director.
The director asked, “Did you ever help your mother washed the cloth before?" The youth answered, never, my mother always wanted me to study and read more books, furthermore, and my mother can wash cloths faster than me.
The director said, “I had a request, when you go back today, go and help to clean your mother's hand, and then see me tomorrow morning”.
The youth felt that its chance of landing the job is high, when he went back, he happily wanted to clean his mother's hand, his mother feel strange, happy but mixed with fear and she showed her hand to the kid. The youth cleaned his mother's hand slowly, his tear drop down as he did that. It is first time he found his mother's hand is so wrinkled, and there are so many bruises in her hand. Some bruises incite pains so strong that shiver her mother's body when cleaned with water. This is the first time the youth realized and experienced that it is this pair of hand that washed the cloth everyday to earn him the school fees, the bruises in the mother's hand is the price that the mother paid for his graduation and academic excellence and probably his future. After finishing the cleaning of his mother hand, the youth quietly cleaned all remaining clothes for his mother. That night, mother and sons talked for a very long time. Next morning, the youth went to the director's office
The director noticed the tear in the youth's eye, asked: “Can you tell you what have you done and learned yesterday in your house?" The youth answered, “I cleaned my mother's hand, and also finished cleaning all the remaining clothes”.
The director asked, “please tell me your feeling."
The youth said;
Number 1: I knew what appreciation, without my mother is, there would not the successful me today.
Number 2: I knew how to work together with my mother, then only I can realize how difficult and tough to get something done.
Number 3: I knew the importance and value of family relationship.
The director said, " This is what I am asking, I want to recruit a person that can appreciate the help of other, a person that knew the suffering of others to get thing done, and a person that would not put money as his only goal in life to be my manager. You are hired.
Later on, this young person worked very hard, and received the respect of his subordinates, every employees worked diligently and in a team, the company's result improved tremendously.
“A child who has been protected and habitually given whatever he did, he developed "entitlement mentality" and always put himself first. He is ignorance of his parent's effort. When he started work, he assumed every people must listen to him, and when he became a manager, he would never know how suffering his employee and always blame others. For this kind of people, he can have good result, may be successful for a while, but eventually would not feel sense of achievement, he will grumble and full of hatred and fight for more. If we are this kind of protective parent, did we love the kid or destroy the kid?”

You can let your kid lived in a big house, eat a good meal, learn piano, watch a big screen TV. But when you are cutting grass, please let them experienced it. After a meal, let them washed their plate and bowl together with their brothers and sisters. It is not because you do not have money to hire a maid, but it is because you want to love them in a right way. You want them to understand, no matter how rich their parent are, one day their hair will grow gray, same as the mother of that young person. The most important thing is your kid learns how to appreciate the effort and experience the difficulty and learn the ability to work with others to get thing done."

Regards;
Al Khair Ahad Rahimah
Jeddah


Perenggan akhir diatas sebenarnya telah aku praktik sejak anak2 ku kecil lagi, tapi perangai mereka ini kadang2 menguji kesabaran aku...Umi sentiasa mendoakan anak2 umi jadi anak yang soleh dan solehah.

Blog Malaysia

BlogMalaysia.com