Friday, February 11, 2011

Kek Pisang Coklat Rice

Pagi-pagi teringin pula nak makan kek pisang, baru teringat ada kawan baik makan sepinggan tidur sebantal Azian Alias rakan sekolah masa di Sek Men Raja Perempuan Kelsom, Kuala Kangsar bagi resepi ini. So ayu pun nak cubalah.


Resepi ini dipelajari dari Chef Azimah kalau ada rakan-rakan nak add di facebook boleh add Azimah cooking class.Puan Azimah seorang wanita yang amat feminin lemah lembut, banyak ilmu dan tidak kedekut berkongsi tips dan ilmu resepi lain. Ayu sendiri ada attend kelas Frozen Food di Yummie Bake, Bangi bersama dengannya.



Loyang 8 inci - Harga RM10





Program usrah di rumah Kak Mala malam ini , ayu bawakan.Naqibah iaitu Kak Yan minta resepi, so ayu kongsikan bersama dengan kawan-kawan di sini .....tak sempat nak bake just call me for order...


Resepi Kek Pisang Coklat Rice


Bahan-bahannya


Pisang 300gm (sebarang pisang, tapi ayu guna pisang berangan mahal harganya rm3 sekilo)
Tepung gandum 250gm
Soda bikarbonat 1 st
Telor 3 biji
Gula Kastor 1 cawan
coklat rice 100 gm
minyak 1 cawan


cara-caranya


Blend Telor, minyak & gula.Dah kembang gaulkan bersama tepung gandum & soda bikarbonat (diayak) dengan coklat rice

dibakar dengan suhu 180 c 45minit

ayu gunan loyang bingka

Belajar Kek Ala-ala Pasar Malam di Citra Klasik

Sifu kak Pau (bertudung oren)


Kek Bantal Sponge Coklat - RM 6.00




Kek Lapis Pandan - RM7.00

Semalam bersama-sama dengan rakan baru, ayu menuntut ilmu kek ala-ala pasar malam bersama sifu Kak Pau di Citra Klasik, Jalan Reko, bangi.


Ayu amat berterima kasih kepada kak Pau dan rakan-rakan yang belajar sama tidak kedekut berkongsi pengalaman mereka dalam bisnes bakeri ini. Banyak tips terbaru dipelajari bersama kak pau, amat bersantai & riang ria gelak sakan.Ayu rasa dalam banyak-banyak kelas, kelas dengan Kak Pau lah yang paling best cause memang sporting habis. Untuk mereka yang nak belajar mendeco kek , adalah terbaik untuk datang ke kelas ini.Ilmu yang dipelajari ialah kek sponge (aneka sponge pandan, coklat, oren ), kek lapis pandan, kek lapis keladi, kek coklat, kek butter (kek pelangi, kek marble, kek kosong letak kelapa), kek pisang, & kek chiffon.Kenyanglah anak2 ayu semua manataknya bawa 8 biji kek terus ke rumah tapi sekejapan dah habis, especially lapis pandan. memang sedap nyum! nyum!



KEK COKLAT MOIST HARGA SEBIJI RM12


KEK BUTTER PELANGI

LOYANG 9" ( RM24)





WAH!!! HIGH CLASS GITU...ALA KEK VALVET LAH PULOK!








Inilah antara kek yang kami pelajari









Kenduri Kahwin Adik Sepupu Norashikin Abdul Rani

Anak dara pingitan ku....


Anak bongsu ku Najwa Nur Solehah (bertudung biru) & sepupunya Auni Mardhiah

Dah lamanya tak update blog ni, bateri kamera hilang entah kemana bersawanglah blog ni. Tapi alhamdulillah terjumpalah juga jadi bolehlah postingkan gambar terbaru.
Tahun Baru Cina cuti panjang kebetulan adik sepupu 'asyik' kahwin.Emak minta buatkan muffin choc. tapi tak sempat nak take pic sebab busy lak at the same time buat frozen.Alhamdulillah sejak belajar dengan chef Azimah, customer semua kata sedap.Walaupun rasa takut sebenarnya dengan penerimaan orang sebab harganya RM0.50 satu biji tapi alhamdullillah mereka positif sebab memahami dengan harga barang yang semakin naik serta rasanya yang enak & sedap mereka amat berpuashati dan ada repeat belian. Gambar untuk frozen nanti-nantilah ya...

Blog Malaysia

BlogMalaysia.com