Blueberry Cheese Tart



Pastry


250gm butter (only used marjerin, cheese akan memuakkan, kalau pakai butter)

125gm icing sugar

1 egg

440g plain flour



Filling


250gm philadelphia cheese (brand ni saya yakin halal)

60 gm gula castor

20gm butter

1 egg


Blueberry jam


cara-cara


pukul butter & gula sehingga putih. letakkan telor. dah sebati letakkan tepong sikit2 sehingga tak lekat di besen.Ambil acuan, letakkan shortening (supaya tak melekat dibakar) baru letakkan pastry.


Bekas tart yang telah dibakar tadi disejukkan. Letakkan filing & blueberry jam sikit dibahagian atas, kemudian dibakar menggunakan api atas selama 15 minit. Hidangkan panas2 memang sedap sangat.Bekas tart atau 'shell' boleh dibuat banyak dan disimpan dalam freezer bila tetamu datang boleh dihidangkan panas2.



Kalau tak sempat nak buat boleh order dengan saya


Besar - 1 biji - RM 1.50


kecil - 50 biji - RM 35.00

Comments

Popular posts from this blog

Kelas Kuih Melayu Tradisional

Rendang Pedas Perak (Daging)

Belajar Kek Ala-ala Pasar Malam di Citra Klasik